Gouda z Wańczykówki nagrodzona certyfikatem Sudecki Świat

We wtorek, 12 grudnia odbyła się kolejna uroczysta gala, podczas której zostały wręczone certyfikaty marki Sudecki Świat. Jednym z nagrodzonych podmiotów, w kategorii Produkt, jest Gouda z Wańczykówki.

Lucyna Wańczyk wraz z mężem Sylwestrem prowadzi od 2005 roku ekologiczne gospodarstwo rolne. W serowarni Wańczykówka powstaje między innymi ser podpuszczkowy półtwardy wykonany z mleka krowiego. Gouda – ser typu holenderskiego, oparty na podstawowej, tradycyjnej recepturze. Dojrzewa minimum 3 tygodnie. Jest elastyczna z niewielką ilością oczek. Gospodarstwo stosuje autorską metodę produkcji, która wyróżnia Goudę na tle innych serów półtwardych. Ser jest dostępny w wielu punktach ze zdrową żywnością w regionie.
Sery z Wańczykówki, w tym Gouda, uzyskały wiele nagród oraz certyfikatów, w tym Rekomendację Slow Food oraz Certyfikat Zielonej Doliny.

Więcej informacji o gali, reportaż fotograficzny i lista nagrodzonych podmiotów tutaj.

Share

Zobacz inne