Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Tłuszcze stanowią niezbędny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Pełnią szereg kluczowych funkcji, stanowiąc podstawowe źródło energii oraz będąc składnikiem budulcowym naszego organizmu. Obecność tłuszczy w diecie warunkuje także właściwe wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Właściwości te sprawiają, że niezwykle istotną kwestią jest nie tylko ilość spożywanych tłuszczów, ale także ich rodzaj. Profilaktyka wielu schorzeń wiąże się między innymi ze zdrowym trybem życia i odpowiednią suplementacją, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czym są więc nienasycone kwasy tłuszczowe? Dlaczego i kiedy warto włączyć suplementacje kwasów omega-3?

  1. Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6?
  2. Źródła kwasów tłuszczowych omega-3
  3. Jaką funkcję pełnią kwasy omega-3?

Obecność zdrowych tłuszczów w naszej diecie korzystnie wpływa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy. Dominujące w naszym jadłospisie nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu, zwiększając ryzyko wystąpienia schorzeń, takich jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych pozostają rośliny oleiste oraz ryby.

Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6?

Poszczególne kwasy tłuszczowe różnią się między sobą budową warunkującą ich właściwości fizyczne i chemiczne, a tym samym sposób oddziaływania na nasz organizm. Niezwykle istotny jest więc rodzaj spożywanych przez nas tłuszczy. Kwasy tłuszczowe podzielić możemy na te nieposiadające wiązań podwójnych, nazywane kwasami nasyconymi, oraz te posiadające wiązania podwójne, znane jako nienasycone kwasy tłuszczowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe podzielić możemy z kolei na jednonienasycone – posiadające jedno podwójne wiązanie oraz wielonienasycone, w których występuje więcej niż jedno wiązanie podwójne.

Szczególnie istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w obrębie których wyróżniamy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Najbardziej korzystne działanie wykazują jednak kwasy omega-3, o których suplementacje warto zadbać w pierwszej kolejności. W obrębie kwasów omega-3 wyróżnić możemy kwas linolenowy (ALA) będący prekursorem pozostałych kwasów nienasyconych z tej rodziny, obejmujących kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Kwasy omega-3 swoją nazwę zawdzięczają obecności wiązania podwójnego przy trzecim atomie węgla od końca łańcucha z grupą metylową.

Źródła kwasów tłuszczowych omega-3

Ludzki organizm nie posiada zdolności syntezy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stąd też niezwykle istotne jest dostarczanie ich z pożywieniem. Podstawowym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie oraz skorupiaki i owoce morza. W celu zapewnienia wystarczającej ilości kwasów omega-3, tygodniowe spożycie posiłków bogatych w ryby powinno wynosić około 300 g.

Dodatkowe źródło tego typu składników stanowią także oleje roślinne, głównie słonecznikowy, sojowy czy rzepakowy. Warto więc wzbogacić dietę w produkty takie jak łosoś, dorsz, makrela czy siemię lniane. Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe dotyczy przede wszystkim kobiet w ciąży, dzieci oraz osób cierpiących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Warto wówczas pomyśleć o dodatkowej suplementacji.

Jaką funkcję pełnią kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom trójglicerydów w osoczu krwi. Związki powstające podczas przemian metabolicznych z udziałem kwasów omega-3 wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwkrzepliwe oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Właściwości te szczególnie pożądane są w przypadku osób cierpiących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto kwasy omega-3 stanowią podstawowy składnik budulcowy błon komórkowych. Właściwa podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie istotna jest więc w okresie rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, stąd też ich suplementacja obejmuje przede wszystkim kobiety ciężarne i dzieci. Substancje te wspomagają także funkcjonowanie naszego mózgu, a kwasy omega-3 wspierające koncentrację szczególnie niezbędne pozostają w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Warto więc zadbać o ich właściwą suplementację szczególnie we wczesnym okresie życia dziecka.

Kwasy omega 3 stanowią składnik niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Warunkują właściwy rozwój i wzrost oraz korzystnie oddziałują na gospodarkę lipidową. Wspierają koncentrację i rozwój ośrodkowego układu nerwowego, stąd też niezwykle istotna pozostaje kwestia ich odpowiedniej suplementacji.

Share

Zobacz również

Dodaj komentarz