Suszarka do grzybów, czyli sposób na cieszenie się grzybami przez cały rok

Jesień to tradycyjnie sezon na zbieranie grzybów, które są dodatkiem do wielu potraw. Mają tylko jedną wadę – świeże można przechowywać zaledwie kilka dni, a mrożenie źle wpływa na ich konsystencję. Na szczęście grzyby można suszyć. Podpowiemy, jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów.

Dlaczego warto suszyć grzyby?

Ceny grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, nie należą do najniższych. Jeśli ktoś jest wielkim fanem grzybów i potrafi je zbierać, ma szansę zaoszczędzić dużo pieniędzy, susząc grzyby w domu. Można to robić na kilka sposobów, ale najlepszym rozwiązaniem jest zakup suszarki do żywności. To wydatek, który z pewnością zwróci się już po jednym grzybiarskim sezonie.

Przechowywanie świeżych grzybów dłużej niż kilka dni jest praktycznie niemożliwe. Niejakim rozwiązaniem jest ich mrożenie, ale po pierwsze, zajmą dużo cennego miejsca w zamrażarce, po drugie – po rozmrożeniu nie będą tak aromatyczne i twarde jak świeże. Natomiast suszone grzyby zachowają swój aromat, a po dodaniu do potraw nie będą się różniły od świeżych. Suszarka do grzybów obowiązkowo powinna zagościć w kuchni każdego grzybiarza.

Dlaczego jeszcze warto suszyć grzyby? Sezon na ich zbieranie trwa stosunkowo krótko. Nie ma szans na znalezienie grzybów w lesie wiosną lub latem. Dzięki suszeniu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Suszone grzyby nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Wystarczy suchy pojemnik. Można je przechowywać w szafce kuchennej, nie potrzebują chłodnej piwnicy.

Po czym poznać dobrą suszarkę do grzybów?

Teoretycznie wszystkie suszarki do żywności są do siebie podobne, ale przy wyborze liczą się niuanse. Dlatego, zanim kupimy suszarkę do grzybów, koniecznie powinniśmy sprawdzić:

– Ile ma sit i jaką mają one powierzchnię? To te parametry zadecydują o tym, jak dużą porcję grzybów lub innych produktów będziemy mogli jednorazowo wysuszyć. Suszarka do żywności https://www.eldom.eu/produkt/suszarka-do-zywnosci-sg500-elin ma ich aż pięć.

– Czy suszarka ma wbudowane sterowanie elektroniczne i czytelny wyświetlacz? To znacznie wygodniejsze rozwiązanie niż używanie tradycyjnych pokręteł.

– Czy urządzenie ma wbudowany automatyczny wyłącznik na wypadek przegrzania? W niektórych przypadkach suszenie może trwać nawet całą noc. Co prawda nie dotyczy to grzybów, które schną stosunkowo szybko, ale już miękkie owoce potrzebują więcej czasu. Dzięki automatycznemu wyłącznikowi na wypadek przegrzania nie musimy się martwić o bezpieczeństwo. My śpimy, a suszarka pracuje.

– Czy jest możliwość regulacji temperatury i wbudowany timer? Chociaż suszarki do żywności są bardzo uniwersalne, to suszenie poszczególnych produktów wymaga innych warunków. Dzięki regulacji temperatury i timerowi wysuszymy zarówno grzyby, jak i owoce, warzywa, zioła, a także ryby i mięso.

– Czy suszarka ma przezroczystą obudowę? Co prawda wygląd urządzenia nie wpływa na jakość pracy, niemniej przezroczysta obudowa to bardzo praktyczne rozwiązanie i jeśli tylko mamy możliwość, powinniśmy właśnie taki model wybrać. Dzięki temu unikniemy pokusy zatrzymywania urządzenia i otwierania go, by podejrzeć, jak przebiega proces suszenia. Wszystko zobaczymy przez obudowę.

Share

Zobacz inne

Leave a Comment