Najsmaczniejsze pierogi XVII Dolnośląskiego Święta Pieroga

W niedzielę, 5 września na stadionie sportowym w Czarnym Borze odbyły się Dożynki Gminne oraz XVII Dolnośląskie Święto Pieroga.

Do rywalizacji na Najsmaczniejsze Pierogi zgłoszono w trzech kategoriach w sumie 25 pięknie podanych kompozycji. Komisji Konkursowej w składzie: Iwona Frankowska – Wicestarosta Powiatu Wałbrzyskiego, Andrzej Lipiński – Burmistrz Mieroszowa i Marek Fedoruk – Burmistrz Szczawna Zdroju, przypadło w udziale degustowanie pierogów w kategoriach Kucharze Profesjonaliści oraz Instytucje i Organizacje. Decyzja jury była następująca:

Kategoria Kucharze Profesjonaliści:
I miejsce – Pierogowa Chata z Wałbrzycha za Pierogi letnia rozkosz (bon o wartości 800 zł).
II miejsce – Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic za Pierogi z brzoskwiniami (bon o wartości 600 zł).
III miejsce – Bar Lawenda z Boguszowa Gorc za Pierogi zbójnickie (bon o wartości 400 zł).

Kategoria Instytucje i Organizacje:
I miejsce – Rada Rodziców w Witkowie za Pierożki szpinakowe z suszonymi pomidorami (bon o wartości 700 zł).
II miejsce – Ukn Melafir Czarny Bór za Pierożki rarytas fit”.
III miejsce – Caritas Parafii w Witkowie za Pierogi dobrego serca”.

Komisja konkursowa w składzie – mł. insp. Arkadiusz Wojnowski – Zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Wałbrzychu oraz nadkom. Grzegorz Wasilewski – Komendant Komisariatu w Boguszowie – Gorcach wyłoniła laureatów w kategorii Ekipy Amatorskie. Wyniki były następujące:
I miejsce – Danuta Pogwizd za Pierogi jeżynowe z serem (bon o wartości 500 zł).
II miejsce – Malwina Lutkiewicz za Pierogi ruskie z miętą (bon o wartości 300 zł).
III miejsce – Małgorzata Bąk za Pierogi z kaczką (bon o wartości 250 zł).

OBSZERNY REPORTAŻ FOTOGRAFICZNY
DOSTĘPNY NA NASZYM FACEBOOKU TUTAJ

 

Share

Zobacz inne

Leave a Comment