Mała Wielkanoc w Lubawce

W dniu 27 kwietnia 2019 roku w Domu Kultury w Lubawce odbył się 35. Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne “Mała Wielkanoc”. W wydarzeniu wzięły udział grupy i zespoły ludowe z regionu Podsudecia. Potrawy wielkanocne, sposób ich podania i inne, tradycyjne walory oceniane były przez grono etnografów.

W wydarzeniu, wspólnie z Burmistrz Miasta i Gminy Lubawka Ewą Kocembą, udział wzięła również Poseł na Sejm RP Iwona Krawczyk.

Jury w składzie: Henryk Dumin, Joanna Drab-Pasierska oraz Ignacy Dumin po zapoznaniu się z prezentacjami 11 zespołów z terenu województwa dolnośląskiego, biorąc pod uwagę kryteria regulaminowe, postanowiło przyznać następujące nagrody:

1. W kategorii stołów wielkanocnych:

-Główna nagrodę “Złoty Smak” w wysokości 500 zł otrzymał zespół “Zgoda” z Chełmska Śląskiego.
-6 równorzędnych pierwszych nagród w wysokości po 400 zł przyznano zespołom: “Cisowianki” z Henrykowa, “Gościszowianie” z Gościszowa, “Jarzębina” ze Skorzenic, KGW z Sokołowca, “Podgórzanki” z Podgórek, “Wrzos” z Lubawki.
-3 równorzędne nagrody w wysokości po 200 zł przyznano zespołom: “Lubiechowianki” z Lubiechowej, “Złote Nutki” z Przedwojowa, Żeliszowianki” z Żeliszowa.

Zespół Landfrauenkreisverein e.V. Hirschfelde/Goerlitz otrzymał nagrody rzeczowe.

Ponadto jury postanowiło przyznać nagrody:

-za tradycyjną “święconkę” nagrodę w wysokości 100 zł otrzymał zespół z Gościszowa
-autorce palmy wielkanocnej – Annie Szyndrowskiej ze Skorzenic nagrodę w wysokości 100 zł
-autorkom dekoracji jaj – Mariannie Spychalskiej z Podgórek, Teresie Płotnickiej ze Skorzenic oraz Agacie Wodzyńskiej z Sokołowca – nagrody w wysokości po 100 zł

Ponadto przyznano indywidualne nagrody rzeczowe za nastepujące potrawy sporządzone według przekazu tradycji z przedwojennych regionów pochodzenia rodzin:

-kwaśnicę z Lubawki
-ciasto śmietanowiec z Hirschfelde/Goerlitz
-paschę z Chełmska Śląskiego
-suszony ser oraz kiełbasę z Gościszowa
-zupę pokrzywową z Sokołowca
-sernik z ziemniakami z Lubiechowej
-żur i mazurek czekoladowo-owocowy z Henrykowa
-polewkę bukowińską z bułką oraz babkę na serwatce z Żeliszowa
-galaretę „zimne nóżki” oraz nalewkę wiśniową z Podgórek
-kołacz ze Skorzenic
-kaszankę oraz mazurek kajmakowy z Przedwojowa

Jubileuszowy konkurs otwarty był dla publiczności od już od godz. 16:00. Głównymi występami artystycznymi były występy zespołu Kwiatuszki Lnu z Chełmska Śląskiego oraz Zespołu Śpiewaków z Rząsin. Każda osoba, która wzięła udział w wydarzeniu mogła skosztować potraw, uiszczając dobrowolną cegiełkę na rzecz danego zespołu. Była to jedyna taka okazja, by spróbować dań przyrządzanych tradycyjną recepturą i pochodzących z różnych regionów historycznych Polski.

W trakcie imprezy odbyły się również konkursy dla publiczności. Całość wydarzenia była przeplatana występami poszczególnych zespołów, które prezentowały pieśni, związane z okresem Wielkiej Nocy oraz tradycyjny, ludowy repertuar.

Zobacz ofertę patronatu medialnego
Share

Zobacz również

One Thought to “Mała Wielkanoc w Lubawce”

  1. […] Mała Wielkanoc w Lubawce Mała Wielkanoc w Lubawce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Komunikaty […]

Odpowiedz na „Warsztaty pisania jaj i degustacje potraw w Lubawce – Relacje RegionalneAnuluj pisanie odpowiedzi