W dniu 27 kwietnia 2019 roku w Domu Kultury w Lubawce odbył się 35. Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne “Mała Wielkanoc”. W wydarzeniu wzięły udział grupy i zespoły ludowe z regionu Podsudecia. Potrawy wielkanocne, sposób ich podania i inne, tradycyjne walory oceniane były przez grono etnografów.
W wydarzeniu, wspólnie z Burmistrz Miasta i Gminy Lubawka Ewą Kocembą, udział wzięła również Poseł na Sejm RP Iwona Krawczyk.
Jury w składzie: Henryk Dumin, Joanna Drab-Pasierska oraz Ignacy Dumin po zapoznaniu się z prezentacjami 11 zespołów z terenu województwa dolnośląskiego, biorąc pod uwagę kryteria regulaminowe, postanowiło przyznać następujące nagrody:
1. W kategorii stołów wielkanocnych:
-Główna nagrodę „Złoty Smak” w wysokości 500 zł otrzymał zespół „Zgoda” z Chełmska Śląskiego.
-6 równorzędnych pierwszych nagród w wysokości po 400 zł przyznano zespołom: „Cisowianki” z Henrykowa, „Gościszowianie” z Gościszowa, „Jarzębina” ze Skorzenic, KGW z Sokołowca, „Podgórzanki” z Podgórek, „Wrzos” z Lubawki.
-3 równorzędne nagrody w wysokości po 200 zł przyznano zespołom: „Lubiechowianki” z Lubiechowej, „Złote Nutki” z Przedwojowa, Żeliszowianki” z Żeliszowa.
Zespół Landfrauenkreisverein e.V. Hirschfelde/Goerlitz otrzymał nagrody rzeczowe.
Ponadto jury postanowiło przyznać nagrody:
-za tradycyjną „święconkę” nagrodę w wysokości 100 zł otrzymał zespół z Gościszowa
-autorce palmy wielkanocnej – Annie Szyndrowskiej ze Skorzenic nagrodę w wysokości 100 zł
-autorkom dekoracji jaj – Mariannie Spychalskiej z Podgórek, Teresie Płotnickiej ze Skorzenic oraz Agacie Wodzyńskiej z Sokołowca – nagrody w wysokości po 100 zł
Ponadto przyznano indywidualne nagrody rzeczowe za nastepujące potrawy sporządzone według przekazu tradycji z przedwojennych regionów pochodzenia rodzin:
-kwaśnicę z Lubawki
-ciasto śmietanowiec z Hirschfelde/Goerlitz
-paschę z Chełmska Śląskiego
-suszony ser oraz kiełbasę z Gościszowa
-zupę pokrzywową z Sokołowca
-sernik z ziemniakami z Lubiechowej
-żur i mazurek czekoladowo-owocowy z Henrykowa
-polewkę bukowińską z bułką oraz babkę na serwatce z Żeliszowa
-galaretę „zimne nóżki” oraz nalewkę wiśniową z Podgórek
-kołacz ze Skorzenic
-kaszankę oraz mazurek kajmakowy z Przedwojowa
Jubileuszowy konkurs otwarty był dla publiczności od już od godz. 16:00. Głównymi występami artystycznymi były występy zespołu Kwiatuszki Lnu z Chełmska Śląskiego oraz Zespołu Śpiewaków z Rząsin. Każda osoba, która wzięła udział w wydarzeniu mogła skosztować potraw, uiszczając dobrowolną cegiełkę na rzecz danego zespołu. Była to jedyna taka okazja, by spróbować dań przyrządzanych tradycyjną recepturą i pochodzących z różnych regionów historycznych Polski.
W trakcie imprezy odbyły się również konkursy dla publiczności. Całość wydarzenia była przeplatana występami poszczególnych zespołów, które prezentowały pieśni, związane z okresem Wielkiej Nocy oraz tradycyjny, ludowy repertuar.
[…] Mała Wielkanoc w Lubawce Mała Wielkanoc w Lubawce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Komunikaty […]