Mała Wielkanoc w Lubawce

Dnia 7 kwietnia 2018 roku w Domu Kultury w Lubawce, pod naszym patronatem medialnym, odbył się 34. Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne, o czym informowaliśmy wcześniej.

Otwarcia i przywitania przybyłych gości dokonała Zastępca Burmistrza Miasta Lubawka Bożena Kończak, Przewodnicząca Rady Miejskiej w Lubawce Wanda Zabiegło oraz Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury Sławomir Sławiński.

Po części oficjalnej na scenie wystąpiła pierwsza gwiazda części artystycznej – niesamowity głos, laureatka wielu najważniejszych konkursów piosenek folkowych w kraju – Oliwia Łuszczyńska. Program artystyczny wypełniły swoimi wspaniałymi głosami zespoły ludowe biorące udział w konkursie prezentując regionalne pieśni i przyśpiewki. Występy folklorystyczne uświetniła druga gwiazda wieczoru, zaprzyjaźniony zespół z Karpnik “Sokolik”.

Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne „Mała Wielkanoc” jest jedyną tego typu imprezą w regionie organizowaną nieprzerwanie od 34 lat. Wydarzenie zostało na stałe wpisane w kalendarz imprez organizowanych przez Gminę Lubawka oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Lubawce.

Konkurs oceniany był przez jury, w skład którego wchodzili: Henryk Dumin, Joanna Drab-Pasierska, Ignacy Dumin.
Jury po zapoznaniu się z prezentacjami 11 zespołów z terenu województwa dolnośląskiego, biorąc pod uwagę kryteria regulaminowe, postanowiło przyznać następujące nagrody:

W kategorii stołów wielkanocnych:

Główną nagrodę „Złoty Smak” w wysokości 500 zł otrzymał zespół „Cisowianki” z Henrykowa.

6 równorzędnych pierwszych nagród w wysokości po 350 zł przyznano zespołom: „Zgoda” z Chełmska Śląskiego, „Wrzos” z Lubawki, „Podgórzanki” z Podgórek, „Jarzębina” z Skorzenic, KGW z Sokołowca, „Żeliszowiania” z Żeliszowa.

Dwie równorzędne drugie nagrody w wysokości po 250 zł przyznano zespołom: „Ocice” z Ocic, „Złote Nutki” z Przedwojowa.

Dwie równorzędne trzecie nagrody w wysokości po 200 zł przyznano zespołom: „Lubiechowianki” z Lubiechowej oraz „Marysieńki” z Radostowa.

W kategorii tradycyjnej „święconki”:

Trzy równorzędne nagrody po 100 zł otrzymały zespoły z Chełmska Śląskiego, Skorzenic i Żeliszowa.

Nagrodę za tradycyjną palmę wielkanocną w wysokości 200 zł otrzymał zespół z Chełmska Śląskiego.

Ponadto przyznano indywidualne nagrody rzeczowe następującym laureatom prezentującym potrawy sporządzone według przekazu tradycji:

  • Danieli Kurzei z Lubawki za ser z kminkiem i cynamonem
  • Bożenie Kalabińskiej z Chełmska Śląskiego za hrudkę
  • Mariannie Spychalskiej z Podgórek za zupę chrzanówkę
  • Czesławie Kani z Podgórek za studzieninę
  • Elenorze Biegacz z Ocic za pisanki
  • Irenie Karaban z Ocic za paskę
  • Agacie Wodyńskiej z Sokołowca za żur
  • Zdzisławie Kuryło z Radostowa za ćwikłę z chrzanem
  • Zdzisławie Kuryło z Radostowa za bułeczki chustki
  • Bernadetcie Szczygieł z Przedwojowa za kołacz z serem
  • Alicji Zabawie ze Skorzenic za mieszaninę tarnopolską
  • Genowefie Rychlickiej z Lubiechowej za żur na kapuścianym kwasie
  • Oldze Burdynie z Żeliszowa za pasche śliwkową
  • Oldze Burdynie z Żeliszowa za szynkę świąteczną

Podczas konkursu przyznano także nagrody dodatkowe:

1. Od Dolnośląskiej Izby Rolniczej dla zespołów z Radostowa, Chełmska Śląskiego i Przedwojowa.
2. Od Zarządu Powiatu Kamiennogóskiego dla Zespołu Zgoda z Chełmska Śląskiego.
3. Od Jana Orzechowskiego, Członka Zarządu Powiatu Kamiennogórskiego dla Zespołu Wrzos z Lubawki.

Podczas tej wyjątkowej imprezy na scenie wykonywane były dawne pieśni związane z okresem świąt wielkanocnych.

Konkurs tradycyjnie zorganizowany został w tydzień po Świętach Wielkanocnych, gdy w polskiej kulturze odbywa się tzw. „Mała Wielkanoc”, kiedy to spotykano się ponownie w kręgu rodzinnym i spożywano wspólnie pozostałe wielkanocne przysmaki. Zwyczaj zabraniał jedynie ponownie dzielić się jajkiem.



Udostępnij:
Share

Podobne artykuły

Dodaj komentarz