Glutamina – nie tylko dla sportowców!

Glutamina to jeden z najważniejszych aminokwasów, znajdujących się w organizmie człowieka. Spełnia ona wiele funkcji – wspiera układ odpornościowy, wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit oraz stanowi budulec białek. Jest naturalnie wytwarzana przez organizm oraz występuje w wielu produktach spożywczych. Wiele osób kojarzy ją jednak wyłącznie ze sportem. Dlaczego warto suplementować glutaminę?

Czym jest i jak działa glutamina?

Glutamina jest aminokwasem należącym do grupy endogennych, czyli takich, które organizm umie syntetyzować. Niestety, jej produkcja jest bardzo ograniczona, dlatego tak ważne jest tutaj suplementowanie.

Glutamina jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu. Przede wszystkim jest ona budulcem masy mięśniowej, która składa się z niej aż w 60%. W sytuacjach niekorzystnych dla organizmu, jej poziom znacząco się zmniejsza, co przekłada się na pogorszenie regeneracji oraz siły mięśniowej.

Rola glutaminy w organizmie

Główną rolą glutaminy w organizmie ludzkim jest rola transportera. Oprócz tego bierze ona udział w syntetyzowaniu innych aminokwasów oraz jest składową najsilniejszego przeciwutleniacza w organizmie – glutationu. Wspomaga pracę jelit, zwiększając przepuszczalność jelitową. Może zapobiegać biegunkom czy nudnościom. Przejawia również działanie energetyczne – doskonale sprawdza się podczas deficytu kalorycznego. Zwiększa ona ilość energii na treningu oraz zmniejsza zmęczenie, które po nim następuje. Glutamina wspiera też układ odpornościowy.

W jakich produktach znajduje się glutamina?

Glutamina występuje w wielu produktach spożywczych. Szacuje się, że przeciętna codzienna dieta zawiera od 3 do 6 g aminokwasu. Jej największe ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a konkretnie – w mięsie wołowym. Niektóre pokarmy roślinne również zawierają sporą ilość glutamin. Mowa tu o:

  • jajkach,
  • tofu,
  • mleku odtłuszczonym,
  • kukurydzy,
  • białym ryżu.

Glutamina – kiedy potrzebujemy jej więcej?

Zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę dotyczy przede wszystkim jednostek chorobowych. Z założenia aminokwas należy do grupy endogennych, czyli takich, które są produkowane przez organizm w wystarczającej ilości. W niektórych sytuacjach jej zapotrzebowanie jednak diametralnie wzrasta. Dzieje się tak przede wszystkim w stanie wzmożonego stresu metabolicznego. Mówimy tu o sepsie, zabiegu operacyjnym, poważnych i rozległych uszkodzeniach działa, głodowaniu, przewlekłym stresie, stosowaniu glikokortykosteroidów, a także ciąży i laktacji.

Co więcej, glutamina przepisywana jest także pacjentom chorym na HIV oraz nowotwór w zaawansowanym stadium. Suplementuje ją też wielu sportowców. Dzięki temu zapobiegają oni utracie objętości ćwiczonych mięśni. Działa korzystnie u pacjentów ze zwłóknieniami, zapaleniem stawów, chorobami, których skutkiem jest obniżenie odporności oraz wrzodami peptydowymi.

We wszystkich wymienionych sytuacjach pierwiastek jest uwalniany w dużej ilości m.in. z mięśni do krwiobiegu, a organizm nie nadąża z jej produkcją. Wówczas staje się ona aminokwasem egzogennym – takim, który trzeba dostarczyć do organizmu.

Share

Zobacz inne

Leave a Comment