W niedzielę, 8 września 2024 roku w Czarnym Borze odbył się 20. Jubileuszowy Festiwal Pieroga oraz Dożynki Gminne.
Czarnoborski Festiwal Pieroga to również konkurs „Na Najsmaczniejsze Pierogi”. W kulinarnej rywalizacji udział wzięli zarówno profesjonalni kucharze, przedstawiciele instytucji, organizacji czy stowarzyszeń, jak również ekipy amatorskie.
Komisja konkursowa oceniała walory smakowe potrawy oraz estetykę podania.
W kategorii Kucharze Profesjonaliści triumfowało Soczyste Pieczyste za tatarskie manty z twarogiem i malinami. Drugie miejsce przypadło dla Chatka Vladka za pierogi chinkali, a na III miejscu podium uplasował się Hotel&Restauracja Maria z pierogami góralskimi.
W kategorii Instytucje i Organizacje główna nagroda trafiła do Przedszkola Melafirek w Czarnym Borze, II miejsce zajęło Sołectwo Witków za pierogi z serem i szpinakiem. Na ostatnim miejscu podium uplasowało się Niezłe Ziółko z Uniemyśla za pierogi z kaszą i białym serem.
W kategorii Ekipy Amatorskie zwycięzcą okazał się Marcin Bradel za pierogi z marcepanem i figą. II miejsce zajęła Danuta Pogwizd za pierogi ruskie inaczej, a na trzecim miejscu uplasował się Bronisław Lutkiewicz z pierogami zbójnickimi.
Gratulujemy.
Zobacz obszerny reportaż fotograficzny z wydarzenia tutaj.